Ο χορός δεν θέλει προσπάθεια

Η ιστορία του χορού ξεκινάει από τα πρώτα στάδια της ανθρωπότητας. Από τότε, είναι φυσικό να έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό, έχοντας κρατήσει κάποια στοιχεία τα οποία αντέχουν στο πέρασμα των χρόνων. Αυτά είναι που καθορίζουν τον χαρακτήρα του χορού, αποτελούν την σταθερή του βάση. Πρωτίστως η έκφραση, ήταν το έναυσμα του ανθρώπου για να αρχίζει να αναπτύσει τον χορό. Παρατήρησε ότι μπορούσε να εκφράσει οτιδήποτε τον απασχολούσε με μία απλή κίνηση. Πράγματα που αισθανόταν, συναισθήματα, φόβοι, προβληματισμοί και άλλες χιλίων ειδών σκέψεις. Επίσης,η μουσική, και κυρίως η μουσικότητα, συνδέεται με τον χορό με έναν μαγικό δεσμό, δίνοντας του μία ροή, μία ανεξήγητη κατεύθυνση και λέω ανεξήγητη γιατί κατευθύνει το σώμα χωρίς να το συνειδητοποιεί το άτομο επηρεάζοντας το και ψυχικά.Η ψυχή είναι ένα σπουδαίο και μεγάλο κεφάλαιο στο χορό. Από την ψυχή άλλωστε πηγάζει το συναίσθημα, η έκφραση, άρα και ο χορόσ. Θα μπορούσα να αναλύω για ώρες την ιστορικότητα και την σημασία και γενικά όλο το πλαίσιο του χορού αλλά ο σκοπός μου ήταν να δώσω, ονομαστικά,για αρχή τα σημαντικότερα θεμέλεια του και έπειτα να παραθέσω απλά την αισθητική του.
Ο χορός δεν θέλει προσπάθεια. Φυσικά και χρειάζονται ατέλειωτες ώρες μέχρι να φτάσεις στην τελειότητα ( που μεταξύ μας δεν φτάνεις ποτέ, αλλά αυτός είναι ο παντοτινός σου στόχος ), αλλά αυτό συμβαίνει , κυρίως, σε επαγγελματικό επίπεδο. Κάθε άνθρωπος μπορεί να χορέψει. Μια ματιά, ένα απλό νεύμα, μία κίνηση του ποδιού και οτιδήποτε άλλο μπορούμε να φανταστούμε μπορεί να θεωρηθεί χορός αλλά ( και προσοχή εδώ! ) με την προϋπόθεση ότι έχει νόημα και υπόσταση αυτό που πραγματοποιείς, το πιστεύεισ, το υποστηρίζεις. Έχει μεγάλη σημασία να νιώθεις σίγουρος γ’ αυτό που κανεις. Να ξέρεις ότι αυτό που δείχνεισ είναι κάτι σημαντικό, γιατί ανοίγεσαι στο κοινό ή σε οποιδήποτε που σε παρακολουθεί. Μπορεί αυτός να θεωρηθεί βλέποντας το χίλια δύο πράγματα, από το ότι έιναι μοναδικό και ανεπανάληπτο θέαμα μέχρι το ότι είναι απλά μια χαζομάρα. Σίγουρα όμως, αυτός που το θεωρεί χαζομάρα θα αναλογισθεί, έστω και στο ελάχιστο, το ότι για να το έδειξεσ, δείχνοντασ τόση σιγουριά και εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνεις, κατι σίγουρα έχεις να πεις. Γι΄αυτό στο χορό δεν είναι τίποτα τυχαίο, όλα έχουν κάποιο νόημα. Σημαντικότατο στοιχείο, είναι και η προσωπικότητα του ανθρώπου που χορεύει. Κάθε ανθρωπος έχει διαφορετική προσωπικότητα, χαρακτήρα, συνήθειες, χούγια κ.τ.λ. Αυτό προσδίδει μαγεία στο χορό γιατί μία απλή κίνηση μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικό τρόπο από διάφορους ανθρώπους. Είναι πάρα πολύ σπουδαίο αυτό το στοιχείο διότι δεν αλλοιώνεται και δεν κρύβεται ο ψυχισμός του κάθε ανθρώπου. Ο χορός θέλει ψυχή. Είναι αρκετά δύσκολο, αλλά καθόλου ακατόρθωτο, να ξεκλειδώσεις την ψυχή σου και να την εναποθέσεις στα ματιά των παρατηρητών σου. Θέλει συνεχή προσπάθεια και απαιτεί πολύ δουλειά αλλά αξίζει πραγματικά. Γιατί όταν θα το πετύχεις το αίσθημα το ότι μοιράστηκες κατι βάθυ, κάτι απόλυτα δικό σου με τον άλλο, θα σε φέρει σε ένα επίπεδο γαλήνης και φυσικά χαράς.

Μπορεί αυτά που διαβάζεις αυτή την στιγμή να σου φαίνονται πολύ φιλοσοφικά και κουλτουριάρικα. Πραγματικά όμως δεν είναι. Είναι η αλήθεια και η καθαρή πραγματικότηα της μαγείας του χορού τα οπόια στα παραθέτει ένα άτομο που τα έχει βιώσει και θα τα βιώνει για όλη του την ζωή. Φυσικά και έχει την κουρασή του, τα άσχημα του αλλά και τι το οποίο κανουμε στην ζωή μας και μάλιστα που αξίζει δεν το έχει. ( ?). Γιατί το αξίζει…….Η αξία και η προσφορά του είναι απλά το κάτι άλλο………

Χριστίνα Γαζή
Ετικέτες: , , , , ,
ad

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *