Γυμναστείτε! Η γυμναστική «καταφύγιο» για την ψυχική και σωματική ισορροπία!

γυμναστικήΑυξημένη κίνηση παρατηρείται στα περισσότερα γυμναστήρια στα οποία οι άνθρωποι βρίσκουν την καλύτερη διέξοδο για διαφυγή από το άγχος και την ψυχολογική πίεση που υφίστανται τα τελευταία χρόνια.

Παρά την οικονομική κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες, πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στις αίθουσες των γυμναστηρίων για να ξεδώσουν και να ξεχάσουν τα προβλήματά τους.

Μέσα από την εξέλιξη σε επιστημονικούς κλάδους όπως η εργοφυσιολογία και η ψυχολογία αναδύεται η ερμηνεία αυτού του φαινομένου. Η αύξηση των αυτοκτονιών και του αριθμού των ατόμων τα οποία πάσχουν από συμπτώματα μελαγχολίας οδηγεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση μέσων διαφυγής και ψυχολογικής υποστήριξης με όσο το δυνατόν φυσικότερες μεθόδους μακριά από αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος, Ελένη Στρομπούλα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγεί ότι «η επίδραση της άσκησης στον ανθρώπινο οργανισμό έχει δύο βασικούς άξονες. Ο ένας είναι ο βιολογικός και ο δεύτερος ο κοινωνικός. Στην πρώτη περίπτωση, η βιολογικά θετική επίδραση της γυμναστικής στον ανθρώπινο οργανισμό άπτεται της έκκρισης ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι ορμόνες οι οποίες εκκρινόμενες κατά τη διάρκεια της άσκησης λειτουργούν ως αγχολυτικό για τον οργανισμό. Η υπεραιμάτωση που προκαλείται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της γυμναστικής προκαλεί μετά το πέρας αυτής ένα συναίσθημα θετικής κούρασης».

Όσον αφορά στη δεύτερη πτυχή της γυμναστικής, την κοινωνική, όπως λέει, έχει πολλαπλές εκδηλώσεις. «Εδώ υπεισέρχεται το γεγονός ότι ο κόσμος επιλέγει τα γυμναστήρια αυτή τη δύσκολη περίοδο και όχι τη γυμναστική στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσει ο καθένας την κοινωνικότητα του, κάνει νέες γνωριμίες, εκτονώνεται με την άσκηση και ξεχνιέται από τα προβλήματα της καθημερινότητας», επισημαίνει η κ. Στρομπούλα.

Υπάρχει και ένα ακόμα γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να κλείνονται στα σπίτια τους, σύμφωνα με την κ. Στρομπούλα, που λέει: «Ασφαλώς με τη γυμναστική βελτιώνεται και το σώμα μας, άρα αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός μας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν μειωμένη επιθετική συμπεριφορά και υγιή σεξουαλική ζωή. Έτσι, προάγεται η θετικότητα του ατόμου».

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και master trainer στο pilates, Μάντη Περσάκη δίνει %C οι άνθρωποι να έχουν μειωμένη επιθετική συμπεριφορά και υγιή σεξουαλική ζωή. Έτσι, προάγεται η θετικότητα του ατόμου».

Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής και master trainer στο pilates, Μάντη Περσάκη δίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τη

mandy
Ετικέτες: , , , ,
ad