Νερό! Το μαγικό υγρό!

Πηγή: manamia.gr

Νερό

Μήπως αναζητάς τη θαυματουργή δίαιτα; Μήπως σκαλίζεις ανάμεσα σε αμέτρητα συμπληρώματα διατροφής που υπόσχονται θαύματα; Αγοράζεις χαπάκια και άλλα «λιποδιαλυτικά» σκευάσματα; Κάνεις «σούπερ» δίαιτες αποτοξίνωσης; Δίαιτες που «καίνε» το λίπος; Δίαιτες του μηλόξυδου; Της ομάδας αίματος;

Τα έχεις δοκιμάσει όλα όμως ξέχασες το σημαντικότερο, το μεγαλύτερο θαύμα που η φύση χάρισε στον άνθρωπο, το νερό! Το διάφανο αυτό υγρό, αποτελεί ένα ξεχασμένο αγαθό στο χώρο της υγείας και της ευεξίας. Πολλοί δεν πίνουν καθόλου νερό, και ακόμα και όταν διψάσουν θα προτιμήσουν κάποιο άλλο ποτό. Ας πούμε όμως κάποια πράγματα για το νερό για να καταλάβουμε τη σημασία του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όσο κι αν μας διαφεύγει, είμαστε φτιαγμένοι από νερό! Το 60-70% του σωματικού μας βάρους είναι νερό. Ένα μέρος του βρίσκεται μέσα στα κύτταρα (ενδοκυττάριο νερό) στους ιστούς και τα όργανά μας. Το υπόλοιπο βρίσκεται έξω από τα κύτταρα (εξωκυττάριο νερό) και κυρίως μέσα στα αγγεία, τα μάτια και το αίμα.

Μέσα στα υγρά του σώματός μας διαλύονται οι θρεπτικές ουσίες, μεταφέρονται και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό. Το νερό είναι απαραίτητο σε όλες τις διεργασίες που γίνονται στο σώμα και ιδιαίτερα για τη λειτουργία του μεταβολισμού. Συμβάλει στην φυσιολογική λειτουργία της πέψης και της απορρόφησης των τροφών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και προάγει τη καλή όψη του δέρματος. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και είναι το μεταφορικό μέσο των θρεπτικών συστατικών, των ηλεκτρολυτών και των ορμονών του οργανισμού.

Χωρίς φαγητό μπορούμε να ζήσουμε για αρκετές εβδομάδες, αλλά χωρίς νερό δε ζούμε πάνω από 5 μέρες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι από το νερό εξαρτάται η λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού μας και γενικότερα όλη μας η ζωή.

Καθημερινά χάνουμε αρκετό νερό από το σώμα μας κυρίως μέσω των ούρων, της αναπνοής και του ιδρώτα. Το νερό που χρειαζόμαστε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες είναι 35ml ανά κιλό σωματικού βάρους. Για παράδειγμα ένας ενήλικας βάρους 70 κιλών χρειάζεται περίπου 35ml X 70κιλά =2500ml ή 2,5 λίτρα νερού την ημέρα.

Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας λοιπόν πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο για όλους. Ας μην αναζητούμε τη λύση σε μαγικές συνταγές, αλλά ας δώσουμε βάση στην επαρκή κατανάλωση νερού σε καθημερινή βάση, για τη βελτίωση της εμφάνισης και της υγείας μας.

Μικρές και χρήσιμες συμβουλές για να πίνουμε νερό:

• Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι στο γραφείο και πίνετε ακόμα κι αν δε διψάτε.
• Αρχίστε και τελειώστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό
• Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν το φαγητό. Έτσι θα νοιώσετε πιο γρήγορα κορεσμό με αποτέλεσμα να καταναλώσετε μικρότερη μερίδα στο γεύμα σας
• Το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και ο πυρετός οδηγούν στην αφυδάτωση. Κρατήστε ένα μπουκαλάκι νερό δίπλα στο κρεβάτι σας.
• Ρίξτε στο νερό μερικές σταγόνες λεμόνι ή πορτοκάλι ή ακόμη και 1 φύλλο μέντας. Θα δώσει γεύση στο νερό και θα σας κάνει να το πιείτε ευχάριστα.
• Όταν τα ούρα έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα, τότε έχετε αφυδατωθεί. Χρειάζεστε άμεσα νερό.

Το ξέρεις ότι;
1. Το φυσικό μεταλλικό νερό Contrex περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου. Μάλιστα η απορρόφησή του ασβεστίου είναι ανάλογη με αυτή του γάλακτος. Είναι πολύ καλή επιλογή γιατί εκτός από ενυδάτωση μας δίνει και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για της υγεία των οστών, των μυών και των νεύρων μας.
2. Το φυσικό μεταλλικό νερό Κορπή είναι χαμηλό σε νάτριο, κατάλληλο για όσους έχουν πρόβλημα με τη πίεση τους και ακολουθούν δίαιτα φτωχή σε νάτριο, ενώ παράλληλα είναι ισορροπημένο σε μεταλλικά στοιχεία κάτι που του δίνει απαλή και δροσερή γεύση.
3. Στη περιοχή Κορπή των Aκαρνανικών βουνών, αλλά και στα γύρω χωρία, οι κάτοικοι φημίζονται για τη καλή υγεία τους και τη καλή λειτουργία των νεφρών τους. Το αποδίδουν στη κατανάλωση νερού από τη πηγή Κορπή και το θεωρούν σαν το «φάρμακο» της φύσης για τις θεραπευτικές και ιαματικές ιδιότητές του.

mandy
Ετικέτες: , , , ,
ad

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *