Pilates Online – Η νέα τάση γυμναστικής που ήρθε για να μείνει

H Μάντη Περσάκη μας μυεί στον κόσμο της ασφαλούς Διαδικτυακής προπόνησης Pilates.

Όπως όλοι βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, τα νέα δεδομένα της COVID – 19 έφεραν πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα και τις αγαπημένες μας συνήθειες. Επιβεβλημένες αλλαγές που με τη σειρά τους έφεραν και νέες τάσεις στον καθημερινό τρόπο που ζούμε, επικοινωνούμε αλλά και γυμναζόμαστε.

Η Μάντη Περσάκη, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (BSc/MSc/ PhD), με εξειδίκευση στο Pilates, μας μυεί στον κόσμο της ασφαλούς διαδικτυακής προπόνησης Pilates και μας εξηγεί για ποιους λόγους μπορούμε ακόμα και σήμερα να κρατήσουμε επαφή με την εκγύμναση του σώματος και του νου διαδικτυακά, όταν η προπόνηση πραγματοποιείται με την επίβλεψη και την ασφάλεια που παρέχουν οι καταρτισμένοι Πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο με τα γυμναστήρια και τους ασκούμενους;

Από τον περασμένο Μάρτιο έχουμε λειτουργήσει ελάχιστους μήνες κατά τους οποίους τηρούσαμε με απόλυτη αυστηρότητα όλα τα μέτρα που επέβαλε η Πολιτεία και ακόμα πιο αυστηρά, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και οι ασκούμενοι να διατηρήσουν την επαφή τους με τις προπονήσεις τους χωρίς να φοβούνται τον κίνδυνο της μετάδοσης.

Ποια είναι η γνώμη σου για την διαδικτυακή μέθοδο παράδοσης μαθημάτων γυμναστικής και ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από αυτά;

Πάντα πρέσβευα την άποψη:«Έστω και ελάχιστη άσκηση είναι πάντα καλύτερη από τη μηδενική άσκηση». Δεν θα πάψω ποτέ να πιστεύω, πως η άσκηση σε έναν εξειδικευμένο χώρο εκγύμνασης με την επίβλεψη ενός καταρτισμένου πτυχιούχου ΤΕΦΑΑ προπονητή θα είναι πάντα η ιδανική.

Όμως, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής μας, η λέξη «ιδανικό» δεν έχει πρόσφορο έδαφος να επιτευχθεί, ιδιαίτερα σε αντίξοες και απρόσμενες συνθήκες σαν αυτές που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο χρόνο.

Από την φύση μου, κυρίως λόγω του παρελθοντικού πρωταθλητισμού μου στην κολύμβηση, είμαι ιδιαιτέρως ευπροσάρμοστη σε οποιαδήποτε συνθήκη. Ο πρωταθλητισμός έχει ως βασικό κανόνα το τρίπτυχο “anytime, anywhere, any condition” (οποτεδήποτε, οπουδήποτε με οποιαδήποτε συνθήκη).

Η αλήθεια είναι πως όταν δέχθηκα για πρώτη φορά πληθώρα αιτημάτων από τα μέλη μας να εγκαταστήσω έναν διαδικτυακό τρόπο εκγύμνασης, αντιστάθηκα σθεναρά, ακριβώς επειδή πιστεύω πως καμία μέθοδος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης προπόνηση με την επίβλεψη του γυμναστή. Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποίησα πως ο μόνος τρόπος να γυμναστεί ο κόσμος με νόμιμο τρόπο διατηρώντας την επαφή με τους προπονητές του που παρακολουθούσαν την εξέλιξη του ως την ημέρα που άλλαξε η ζωή μας λόγω της πανδημίας, είναι η χρήση του διαδικτύου.

Τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο έχει διασφαλίσει ότι έχει την επίβλεψη (όταν την έχει με τον σωστό τρόπο), ενός εξειδικευμένου επιστήμονα Φυσικής Αγωγής. Το Mat Pilates, ως ένα από τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του έχει τις χαμηλές επιβαρύνσεις και η εκγύμναση γίνεται κυρίως με το βάρος του σώματος εξασφαλίζοντας με την επίβλεψη ειδικού πτυχιούχου ΤΕΦΑΑ Γυμναστή την ασφάλεια για τον ασκούμενο.

Πιστεύεις ότι ο διαδικτυακός τρόπος παράδοσης μαθημάτων είναι κάτι παροδικό ή ήρθε για να μείνει;

Πιστεύω πως πάντα μέσα από μια δύσκολη συνθήκη μπορούν πάντα να προκύψουν ευκαιρίες να βελτιωθούμε και να εξελιχθούμε. Αυτή η τάση ήρθε για να καλύψει ανάγκες που δεν είχαν αναδυθεί προ της πανδημίας και ήρθε για να μείνει και να καλύψει ειδικές συνθήκες του σύγχρονου τρόπου ζωής μας συμπληρωματικά στην εκγύμναση στον εξειδικευμένο χώρο του γυμναστηρίου.

Πολλά στελέχη επιχειρήσεων ταξιδεύουν τακτικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για επαγγελματικούς σκοπούς και θέλουν να διατηρούν την επαφή με τους προπονητές τους και να μην κάνουν κενά στο πλάνο εκγύμνασης τους απομακρυνόμενοι χρονικά από τον στόχο τους.

Από την άλλη υπάρχει αρκετός κόσμος που προτιμάει λόγω χρόνου να μοιράζει τις προπονήσεις του μεταξύ γυμναστηρίου και online μαθημάτων ή ακόμα βρίσκει το είδος της εκγύμνασης που χρειάζεται σε χώρο μακριά από την βάση του και επιθυμεί να έχει την σύνδεση μαζί του με οποιονδήποτε διαθέσιμο τρόπο.

Και φυσικά μην ξεχνάμε τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό που για εκείνους είναι πολύ σημαντικό να έχουν την σύνδεση με την πατρίδα προπονούμενοι στη δική τους γλώσσα αλλά και όσους διαμένουν σε περιοχές της Ελλάδας εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων όπου η πρόσβαση σε ποιοτική υπεύθυνη και ασφαλή εκγύμναση δεν είναι πάντα εφικτή.

Πως ανταποκρίθηκες εσύ και τα Pilates by Mandy απέναντι σε αυτή την πρόκληση;

Στο πρώτο lockdown του Μαρτίου διαμορφώσαμε διστακτικά ένα πρόγραμμα με επιλεγμένες ώρες αιχμής για να καλύψουμε τις ανάγκες των μελών μας που το αποζητούσαν έντονα. Με τον καιρό η ζήτηση αυξανόταν και λόγω των απανωτών μεταβολών σε απαγορεύσεις, πολλά μέλη μας συνειδητοποίησαν πως θα αργήσουν πολύ να ξαναβρεθούν στον φυσικό χώρο του Studio για την προπόνηση τους και σταδιακά εντάσσονταν στο διαδικτυακό πρόγραμμα προπονήσεων.

Έτσι, πήραμε την απόφαση μαζί με τους συνεργάτες μου να δημιουργήσουμε την προσομοίωση ενός Studio με virtual τρόπο.

Διαμορφώσαμε ένα πλήρες πρόγραμμα 9 -10 ωρών live προπονήσεων την ημέρα, με όλα τα είδη εκγύμνασης όπως ακριβώς ήταν διαμορφωμένα και στους φυσικούς χώρους των Studios μας. Τα μέλη μας προσαρμόστηκαν σταδιακά μαζί με εμάς στις νέες συνθήκες και θα έχουν πλέον πάντα στην διάθεση τους με την ενεργή τους συνδρομή πρόσβαση ταυτόχρονα τόσο στις δια ζώσης προπονήσεις όσο και στις διαδικτυακές εάν το επιθυμούν. Είμαι πολύ περήφανη για τα μέλη μας που επέλεξαν να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια τους λόγω αυτής της αρνητικής συγκυρίας. Εξάλλου τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε όλοι μεγάλη ανάγκη να προστατεύσουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία. Και πραγματικά τους ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν.

Πως διαχειρίζεσαι τις περιπτώσεις ασκούμενων που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα ή πχ. τις εγκύους που χρήζουν ειδικού ασκησιολόγιου;

H απαράβατη αρχή μας να διαχειριζόμαστε τον κάθε ασκούμενο ως μεμονωμένη περίπτωση με βάση τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να αντιμετωπίζει δεν έχει αλλάξει ούτε στον διαδικτυακό τρόπο εκγύμνασης.Το ασκησιολόγιο προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασκούμενου μεμονωμένα, για να διασφαλίζουμε την ασφάλεια του και την αποκόμιση αποκλειστικά ωφέλειας και προόδου από τις προπονήσεις του.

Πως μπορεί κανείς να ενταχθεί σε αυτό το Πρόγραμμα Διαδικτυακών μαθημάτων;

H διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλοποιημένη.Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να μας στείλει ένα email με βάση τον τόπο διαμονής του ως εξής :

Για την Νότια Αττική, Κέντρο Αθήνας, Δυτική Αττική, Νότια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Νησιά Αργοσαρωνικού,Κυκλάδες και Κρήτη στο mandypersaki@gmail.gr (Τηλ. Επικοινωνίας : 2109018969)

Για Βόρεια Αττική, Ανατολική Αττική, Βόρεια Ελλάδα,Κεντρική Ελλάδα,Νησιά Βορείου Αιγαίου και Δωδεκάνησα στο pbmpsychiko@gmail.com (Τηλ. Επικοινωνίας : 6936880443 – 2106753205)

Η ομάδα διαχείρισης των μελών μας θα τους ενημερώσει πλήρως και θα φροντίσει να έχουν άμεσα πρόσβαση σε δυο ημέρες δωρεάν διαδικτυακής προπόνησης της επιλογής τους.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να περάσεις σε όσους διαβάζουν αυτό το κείμενο;

Θα ήθελα να γνωρίζουν ότι το Mat Pilates είναι αποδεδειγμένα μέσω ακαδημαϊκών μελετών μια από τις πιο ασφαλείς μεθόδους εκγύμνασης για όλες τις ηλικίες από 9-99 ετών. Επίσης θα ήθελα να τους προσκαλέσω να κάνουν την αρχή ακόμα και σήμερα για ένα δώρο στον εαυτό τους για την βελτίωση και την διατήρηση της Σωματικής και Ψυχικής τους Υγείας.

Εξάλλου ο Joseph Pilates φρόντισε πριν πολλά χρόνια να μας μυήσει σε αυτήν την μέθοδο δηλώνοντας :

“Σε 10 μαθήματα νιώθεις τη διαφορά, σε 20 τη βλέπεις και σε 30 έχεις ένα ολοκαίνουριο σώμα“.

Αυτή η δέσμευση ισχύει έως και σήμερα. Και εγώ προσωπικά, μαζί με την ομάδα των έμπειρων Πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ προπονητών μας, είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε στην διαδρομή που θα ανακαλύψουν την αλήθεια του.

Πηγή: bestofyou.gr

 

mandy
Ετικέτες: , , ,
ad

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *