Συνέντευξη με την καθηγήτρια φυσικής αγωγής και instructor του Navarino Challenge, Μάντη Περσάκη

Συνέντευξη με την καθηγήτρια φυσικής αγωγής και instructor του Navarino Challenge, Μάντη Περσάκη

1. Βρίσκεσαι στο Navarino Challenge από το 2014 αν δεν κάνουμε λάθος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είσαι μέλος της οικογένειας του Navarino Challenge όλα αυτά τα χρόνια. Ποια είναι τα συναισθήματα σου για αυτή τη διοργάνωση που φέτος κλείνει τα 10 της χρόνια;

Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που για ακόμα μία χρονιά συμμετέχω στο Navarino Challenge, ιδιαίτερα σ’ αυτή την τόσο συμβολική χρονιά όπου κλείνει 10 ολόκληρα χρόνια επιτυχημένων διοργανώσεων. Η αλήθεια είναι, ότι μετά από τόσες συμμετοχές μου στη διοργάνωση, νιώθω μέλος της οικογένειας του Navarino Challenge, που συνεχώς εξελίσσεται και το βλέπουμε να ανθίζει μέσα στα χρόνια, δίνοντας αμέριστη χαρά στις οικογένειες που συμμετέχουν. Προσωπικά, θεωρώ ότι αποτελεί την πιο άρτια και ολοκληρωμένη διοργάνωση αθλητικού τουρισμού που έχω συμμετάσχει ποτέ.

2. Αν μπορούσες να περιγράψεις με μία πρόταση το Navarino Challenge ποια θα ήταν αυτή;

Το Navarino Challenge, αποτελεί μια τριήμερη αθλητική γιορτή με τεράστια οφέλη για ολόκληρη την οικογένεια.

3. Πόσο σημαντική είναι η προθέρμανση ενός δρομέα λίγο πριν κάνει έναν ημιμαραθώνιο ή τρέξει σε διαδρομές των 10χλμ και 5χλμ;

Η προθέρμανση αποτελεί το πιο σημαντικό στάδιο στην προετοιμασία ενός αθλητή, οποιοδήποτε άθλημα και αν εκπροσωπεί. Ιδιαίτερα οι δρομείς, πρέπει να κάνουν σωστή και ολοκληρωμένη προθέρμανση ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί τους και να «ζεσταίνονται» στο βέλτιστο δυνατό οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις τους πριν τον αγώνα. Όμως, ο βασικότερος λόγος που κάνει απόλυτα επιτακτική την ανάγκη για σωστή προθέρμανση, είναι ότι αυξάνεται σταδιακά η κυκλοφορία του αίματος και η καρδιά προετοιμάζεται ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των δρομέων.

4. Τι θα πρότεινες ως άσκηση σε αθλητές που ετοιμάζονται να κάνουν τον επόμενο μεγάλο αγώνα τους;

Μέσα από την ακαδημαϊκή μου εκπαίδευση καθώς και με τη μεγάλη μου εμπειρία στον χώρο, προτείνω ανεπιφύλακτα, το Pilates ως την πιο ολοκληρωμένη μορφή άσκησης που μπορεί να ακολουθήσει ένας αθλητής. Πέραν τούτου, άπειρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες έχουν αποδείξει περίτρανα πως με τη μέθοδο Pilates ένας αθλητής μπορεί να βελτιώσει όλες τις παραμέτρους της φυσικής του κατάστασης χωρίς καθόλου αντενδείξεις.

5. Στο Navarino Challenge είσαι υπεύθυνη και για το μάθημα του pilates. Ποια είναι η ανταπόκριση των συμμετεχόντων όλα αυτά τα χρόνια στη διοργάνωση;

Είναι γεγονός, πώς όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στη διοργάνωση στον τομέα του pilates, η ανταπόκριση του κόσμου είναι αρκετά μεγάλη και με χαροποιεί που κάθε χρόνο ο αριθμός των μελών που συμμετέχουν στο μάθημα, παρουσιάζει ολοένα και αυξανόμενη τάση. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη, που ο κόσμος μας ακολουθεί και μας στηρίζει από όλα τα μέρη του κόσμου, για να δοκιμάσει όλα τα αθλήματα της διοργάνωσης, μέρος των οποίων είναι και το pilates που αγαπώ και έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Σίγουρα και η φετινή διοργάνωση θα είναι εξίσου πετυχημένη όπως και οι προηγούμενες.

6. Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που επιθυμεί να ασχοληθεί με το pilates;

Το Pilates, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί την πιο άρτια και ολοκληρωμένη μορφή άσκησης, απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, φυσικής κατάστασης κτλ., ενώ δεν έχει καθόλου αντενδείξεις καθώς έχει να προσφέρει μόνο οφέλη στους ασκούμενους. Ανεξάρτητα, λοιπόν από το αν κάποιος ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο άθλημα ή όχι, αν είναι επαγγελματίας αθλητής ή όχι, η συμβουλή μου είναι να εντάξουν το Pilates στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα, καθώς μόνο όφελος μπορούν να αποκομίσουν από αυτό.

7. Πως καταφέρνεις όλα αυτά τα χρόνια να συνδυάζεις με επιτυχία τόσο την ενασχόλησή σου με τις σχολές pilates που έχεις όσο και το να είσαι μητέρα δύο παιδιών; Πως βρίσκεις την ισορροπία σε αυτά τα δύο;

Σίγουρα, ο συνδυασμός της μητρότητας και των ιδιαίτερα αυξημένων και απαιτητικών επαγγελματικών και ακαδημαϊκών μου υποχρεώσεων δεν είναι εύκολος. Η οικογένεια, και ιδιαίτερα τα παιδιά έχουν τεράστιες απαιτήσεις και πιστεύω ότι πρέπει να τους αφιερώνουμε ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο. Η ενασχόληση μου με τον πρωταθλητισμό, με δίδαξαν από πολύ μικρή ηλικία να είμαι πειθαρχημένη και ακολουθώ πρόγραμμα στην καθημερινότητά μου, γεγονός που με βοηθά να οργανώνω τον χρόνο μου τόσο στην οικογένεια όσο και στη δουλειά μου.

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στον δικό μου τομέα, δεν είναι εύκολη η ισορροπία μεταξύ των δύο και είναι δύσκολο για μια γυναίκα να τα συνδυάζει επιτυχημένα εξίσου, πιστεύω όμως έχοντας καλή θέληση και όρεξη όλα διευθετούνται και ρυθμίζονται.

8. Αφιερώνεις καθόλου χρόνο για τον εαυτό σου;

Η αλήθεια είναι πως θα πρέπει να βελτιώσω το χρόνο που αφιερώνω στον εαυτό μου. Παρόλο που κάθε χρόνο, «υπόσχομαι» να αφιερώνω όλο και περισσότερο χρόνο στον εαυτό μου, μέχρι στιγμής δεν το έχω καταφέρει, καθώς προσπαθώ να επιτύχω και άλλους στόχους που έχω θέσει και να κάνω πραγματικότητα τα όνειρά μου. Ωστόσο, είναι προτεραιότητά μου να προσπαθώ να εξοικονομώ όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου.

9. Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις μέσα από τη συμμετοχή σου στο φετινό Navarino Challenge;

Το μήνυμα που στέλνω μέσα από τη συμμετοχή μου στο «Navarino Challenge», είναι να έρθει ο κόσμος και να γνωρίσει όλους τους μεγάλους αθλητές που συμμετέχουν σε αυτό και τα αθλήματα τα οποία πρεσβεύουν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μέσα σ’ αυτές τις τρείς ημέρες της μεγάλης αυτής διοργάνωσης, οι συμμετέχοντας να μάθουν πως μπορούν να εντάξουν τον αθλητισμό και την άσκηση στην καθημερινότητά τους και να ωφεληθούν πραγματικά από αυτό.

 

Πηγή: runningnews.gr

mandy
Ετικέτες:
ad

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *