Πόνος στη πλάτη: Ασκήσεις για να τον αποφύγεις και να τον βελτιώσεις

Στις  περισσότερες περιπτώσεις οι  πόνοι στην πλάτη δεν προκαλούνται από σοβαρές καταστάσεις  και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Μπορεί να έχουμε έναν  οξύ πόνο ή έναν χρόνιο. Ο οξύς πόνος που  είναι και ο  πιο συνηθισμένος διαρκεί  από  3 ημέρες έως 6 εβδομάδες ενώ ο χρόνιος επιμένει  συνήθως για περισσότερο από 3 μήνες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαχειριστείτε τον πόνο στην πλάτη σας αλλά το ιδανικό είναι να συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό  ώστε  να σας καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία και αποκατάσταση.

Μερικές απλές συμβουλές για να αποφύγουμε τον πόνο αλλά και να βελτιώσουμε είναι οι εξής:

  • Κίνηση

Αν  κάθεστε σε μια καρέκλα για πολύ ώρα   επιβαρύνεται την σπονδυλική σας στήλη άρα και την πλάτη σας. Θα σας συμβούλευα λοιπόν να κινήστε κάθε μισή ώρα με 40΄ κάνοντας μια μικρή βόλτα ώστε να αποφύγετε  τους πόνους. Φροντίστε να διατηρείτε μια σωστή  στάση  σώματος, ίσια πλάτη ,  όταν κάθεστε ώστε να παρέχετε σωστή υποστήριξη στην οσφυϊκή χώρα. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του φορτίου στην πλάτη σας.

  • Χρήση ζεστού

Η θερμότητα μειώνει  τον  μυϊκό σπασμό και βελτιώνει την αιματική ροή. Με μια  θερμοφόρα για 20 λεπτά ή με ένα ζεστό μπάνιο επιμένοντας στο σημείο που πονάτε  ο πόνος θα μειωθεί και θα ανακουφιστείτε.

  • Σωστός ύπνος

Η στάση που κοιμόμαστε επηρεάζει σημαντικά την πλάτη μας.  Αν σας αρέσει να κοιμάστε στο πλάι, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας για να μειώσετε  μια επιπλέον πίεση ανάμεσα στους γοφούς σας και στη μέση. Αν προτιμάτε να κοιμάστε ανάσκελα, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή μία τυλιγμένη πετσέτα κάτω από τα γόνατά σας ώστε η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής σας στήλης να χαλαρώνει σε ουδέτερη θέση. Αυτές οι μικρές αλλαγές βοηθούν να μην επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη.

  • Άσκηση

Η άσκηση  είναι πανάκεια για όλους τους  μυοσκελετικούς πόνους ,  ακόμα και το περπάτημα 20΄την ημέρα βοηθάει να χαλαρώσει η πλάτη σας. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, που προκαλεί ευφορία ενώ λειτουργούν ως παυσίπονο. Προτιμήστε την κολύμβηση, το περπάτημα, το ήπιο τρέξιμο, την ποδηλασία, το pilates ,  το  stretching.  Aκολουθήστε ένα πρόγραμμα με διατατικές ασκήσεις και ενδυνάμωσης μυών σύμφνα πάντα  με οδηγίες  ειδικού.  Οι καθημερινές διατάσεις θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε την πλάτη σας.

  • Διατήρηση βάρους

Έχοντας ένα φυσιολογικό βάρος  σύμφωνα με  τον σωματότυπό μας δεν επιβαρύνουμε την πλάτη  μας  και την σπονδυλική μας στήλη.

Τρεις απλές ασκήσεις που βοηθάνε στους πόνους της πλάτης

Καθόμαστε οκλαδόν , ο κορμός μας είναι σταθερός, ίσια η πλάτη, τεντώνουμε το λάστιχο και επανερχόμαστε στην αρχική θέση . Επαναλαμβάνουμε για 1΄.

Ο κορμός μας είναι πάλι σταθερός , τα πόδια τεντωμένα, οι μύτες των ποδιών είναι προς τα μέσα, τεντώνουμε το  λάστιχο λυγίζοντας τα χέρια και επανερχόμαστε στην αρχική θέση. Επαναλαμβάνουμε 1΄.

Καθόμαστε οκλαδόν με ίσια πλάτη, τα χέρια μας είναι πίσω με το λάστιχο μας να είναι τεντωμένο , φέρνουμε τα χέρια μπροστά και πάλι πίσω για 1΄.

Πηγη: bestofyou.gr

mandy
Ετικέτες: , , , , ,
ad

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *