ΟΙ ΚΡΙΓΜΟΙ («ΚΡΑΚ») ΣΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

Από τη Θάνια Κυρίτση

Πολλές φορές ακούμε στο σώμα μας κάποιους χαρακτηριστικούς ήχους, τους οποίους πολλοί αναφέρουν ως «κρακ».  Οι ήχοι αυτοί ακούγονται κυρίως κατά την κίνηση των αρθρώσεων όπως  για παράδειγμα στα γόνατα και στα ισχία.

Οι αιτίες που δημιουργούνται αυτοί οι ήχοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί 100%. Οι  πιο λογικές  εξηγήσεις  είναι οι εξής:
• Το υγρό γύρω που υπάρχει γύρω από τις αρθρώσεις περιέχει μια ποικιλία από αέρια, όπως το οξυγόνο, το διοξείδιο του άνθρακα κ.ά. Όταν κινείται η άρθρωση διαστέλλεται ο άρθρικος θύλακας και η διαστολή αυτή προκαλεί άμεση απελευθέρωση φυσαλίδων από τα αέρια, οι οποίες κάνουν διάφορους ήχους.
• Ο ήχος αυτός μπορεί να προέρχεται από μικρές κινήσεις των τενόντων και των συνδέσμων πάνω στα οστά.
Να σημειωθεί πως αν ο κριγμός αυτός δεν προκαλεί πόνο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν, όμως, συνοδεύεται από ενόχληση, οίδημα ή αλλαγή θερμοκρασίας στην περιοχή είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην περιοχή.

mandy
Ετικέτες: , , , , ,
ad

Τα σχόλια σας

01/04/2019 Αθανασιος:

Μετά από πολύ καιρό σας ξανά γράφω!Έχω επισκεφτεί ορθοπεδικό…κάναμε ακτινογραφίες αγκώνες καρπούς λεκάνης ισχιων και γόνατά…Δεν είδε κάτι ανησυχητικό ο γιατρός στους χονδρους..Επίσης είχα σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Β12 (178) γιατί έκανα και γενικές αίματος ούρων και αυτοανωσα…ξεκίνησα συμπληρώματα εδώ και ένα μήνα Β12..οστοσω ανησυχώ λίγο γιατί το δεξί ισχιο μου όταν κάνω μια συγκεκριμένη κι νηση ειδικά όταν είμαι όλη μέρα σε ορθοστασία λόγο δουλειάς κάνει και αυτο ένα συνεχόμενο κρακ ακριβως οπως και στους αγκωνες μου πραγμα το οποίο δεν έκανε παλιά από ο τι θυμάμαι…Και με ενοχλεί λίγο στην πολύ ορθοστασία πιθανών γιατί το κάνω συνεχώς από περιέργεια…Ο γιατρός δεν είχε κάποια βλάβη στους χονδρους με τις ακτινογραφίες και μετά από εξέταση στις αρθρωσεις μου είπε ότι είναι από κατασκευής χαλαρές..γι’αυτό και τα κρακ που κάνουν συνεχόμενα.. Ίσως υπάρχει κάποια βλάβη στον χονδρο και δεν φάνηκε στην ακτινογραφία??Επίσης το κρακ ακούγεται ποιο έντονα όταν το επιδιώξω μετά από ορθοστασία και τότε μόνο με ενοχλεί λίγο..Όχι πονος..απλά μια μικρή ενόχληση..πείτε μου και εσείς την άποψη σας…γυμναστική να σημειώσω ότι δεν κάνω καθόλου…Και η εργασία νου αποτελείται κάθε μέρα από 10ωρα ορθοστασίας (συνεργείο αυτοκινήτων)Θα χαρώ πολύ να μου πείτε την άποψη σας..Ευχαριστώ εκ των προτέρων

08/04/2019 Marina Brenista:

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα, αυτό που χρειάζεστε είναι άσκηση μια και το είδος της δουλειά σας είναι αρκετά επιβαρυντικό και επιβάλλεται η άσκηση. Θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε το μυοσκελετικό σας και τους συνδέσμους σας που είναι χαλαροί. Η καταλληλότερη άσκηση για αυτό είναι το pilates που δεν επιβαρύνει τα μυοσκελετικά αντιθέτα τα βελτιώνει και θα σας βοηθήσει να έχετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αν βρίσκεστε σε κάποια περιοχή κοντά στα γυμναστηριά μας μπορείτε να περάσετε να συζητήσετε με τους υπεύθυνους των γυμναστηρίων ώστε να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες και να κάνετε ενα δοκιμαστικό δωρεάν για να δείτε τον τρόπο προπόνησής μας. Το προσωπικό μας είναι εξειδικευμένο στο pilates , στην αποκατάσταση και ενδυνάμωση τραυματισμών και μυοσκελετικών, είναι όλοι απο το πανεπιστήμιο και υπάρχει και φυσιοθεραπεύτρια για παραπάνω πληροφορίες. Θα χαρούμε να τα πούμε και απο κοντά. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη !!!

07/09/2018 Αθανασιος:

Καλησπέρα σας…διάβασα αυτό το άρθρο και ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση επί του θέμα τος…εινσι 28 ετών…Όλες μου οι αρθρωσεις όταν το επιδιώκω με λίγη πίεση η με απότομη κι νηση κάνουν ζωηρό κριγμο εδώ και αρκετά χρόνια όσο θυμάμαι κάνουν…ειδικά οι αγ κωνες και οι καρποί…πριν 12 χρόνια είχα επισκεφτεί αθλιατρο…μου είχε κάνει ακτινογραφία στα χέρια και μου είπε για άλατα και πως δεν εινσι κάτι…να σημειώσω Ότι ποτέ δεν είχα πόνους πρήξιμο κτλπ…απλά έχω αρκετό θόρυβο..πείτε μου την γνώμη σας..σίγουρα σύντομα θα το ξανα ελέγξο το θέμα γιατί όσο να’ναι με ανησυχεί…

25/09/2018 Marina Brenista:

Καλημέρα σας, δεν μου αναφέρεται αν γυμνάζεστε ή όχι, ωστόσο δεν πιστεύω οτι είναι κάτι ανησυχητικό, προφανώς είναι χαλαρές οι αρθρώσεις σας . Θα σας συμβούλευα να ακολουθήστε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής αερόβιο ή αναερόβιο που θα σας βοηθήσει στην ενδυνάμωση μυών και συνδέσμων. Είναι κάτι συχνό τα κρακ σε όλες τις ηλικίες λόγω έλλειψης άσκησης. Ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *