Η Μάντη Περσάκη δίνει συνέντευξη στο InfoWoman.gr

Μάντη Περσάκη: “Ακόμα και η πιο χαλαρή άσκηση πρέπει να μπει στην καθημερινότητα όλων”

Πηγή: infowoman.gr

Η γυμναστική μπήκε από πολύ νωρίς στη ζωή της και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για εκείνη μέχρι σήμερα. Έχοντας ασχοληθεί ιδιαίτερα με το pilates, η Μάντη Περσάκη γρήγορα κατάλαβε ότι αυτός είναι ο τρόπος εκγύμνασης που της ταιριάζει και αποφάσισε να μυήσει κι άλλες γυναίκες σε αυτόν.

Η personal trainer Μάντη Περσάκη μας μίλησε για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από το pilates, για τις διατροφικές της συνήθειες, τα 20 κιλά που πήρε στην εγκυμοσύνη και πώς κατάφερε να τα χάσει, και παρακινεί μέσω του Infowoman.gr όσους δεν έχουν ασχοληθεί με τη γυμναστική να ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας!

Γνωρίζοντάς σε κάποιος, θα έλεγε ότι όλη η ζωή σου είναι η γυμναστική. Ήταν αυτό που ήθελες πάντα να κάνεις;

«Ξεκίνησα τον αθλητισμό σε ηλικία 2,5 ετών. Είναι όντως μια λέξη συνώνυμη με το όνομά μου -ίσως πριν το επιλέξω εγώ για μένα. Πλέον μπορώ να πω με σιγουριά πως είναι αυτό που πάντα ήθελα να κάνω».

Συνεχίζεις διαρκώς να εξελίσσεις τις γνώσεις σου γύρω από αυτό που αγαπάς. Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε ακαδημαϊκά και ποιος είναι ο στόχος σου;

«Κάνω ένα διδακτορικό! Με στόχο καθαρά και μόνο να εξελίξω τον εαυτό μου. Το pilates είναι μια μορφή άσκησης που απευθύνεται σε ανθρώπους με σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, αυτοάνοσες νόσους, αθλητές υψηλού επιπέδου, παιδιά. Είμαι υποχρεωμένη να παρακολουθώ την εξέλιξη της επιστήμης και να μπορώ να συμβάλλω σε αυτή».

InfoWoman

Πώς προέκυψε το pilates; Πες μας δύο λόγια γι’ αυτόν τον τρόπο εκγύμνασης.

«Το γνώρισα στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου και το αγάπησα όταν κατάλαβα πραγματικά πόσο χρήσιμο εργαλείο μπορεί να γίνει στα χέρια ενός γυμναστή. Είναι μια τέλεια μορφή άσκησης που μπορεί να δώσει σε κάθε σώμα αυτό που του χρειάζεται, αρκεί αυτός που το διδάσκει να έχει επαρκείς γνώσεις ανατομίας και εργοφυσιολογίας».

Με τα μαθήματα και τις υποχρεώσεις να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς σου, προλαβαίνεις να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου για να γυμναστείς;

«Η αλήθεια είναι πως δεν προλαβαίνω, όσο θα ήθελα, καθώς ο προπονητής δεν μπορεί να γυμνάζεται μαζί με τον ασκούμενο και εγώ διδάσκω πάρα πολλές ώρες μέσα στην ημέρα. Συνήθως αφιερώνω χρόνο το καλοκαίρι για τη δική μου προπόνηση, που είναι και σαν προετοιμασία για μένα καθώς το σώμα μου καταπονείται πολύ μέσα στη χρονιά λόγω της υπερχρήσης».

Τι περιλαμβάνει το διατροφικό σου πρόγραμμα, από το πρωί που θα ξυπνήσεις μέχρι το βράδυ; Υπάρχουν τροφές που έχεις αποκλείσει εντελώς από τη διατροφή σου;

«Συνήθως ξυπνάω πολύ πρωί λόγω δουλειάς, ξεκινάω με ένα καλό και υγιεινό πρωινό με δημητριακά fitness ολικής άλεσης και cranberries, συνεχίζω με το δεκατιανό μου που μπορεί να είναι φρούτα, ξηροί καρποί ή μπάρα δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα, το μεσημέρι συνήθως παίρνω φαγητό από το σπίτι μου ή πίνω ένα υποκατάστατο γεύματος protein blend. Και φυσικά δεν ξεχνάω να πίνω πολύ νερό ώστε να ενυδατώνω τον οργανισμό μου και 1-2 στιγμιαίους καφέδες την ημέρα για να έχω την απαραίτητη ενέργεια. Προσπαθώ να τρώω όλες τις τροφές, αλλά σε καθημερινή βάση περιορίζομαι σε τροφές με χαμηλά λιπαρά, χωρίς να αποκλείω και ένα γλυκό ή κάτι λιπαρό μία φορά στις 15 μέρες για να μη στερούμαι τίποτα».

InfoWoman

Έχεις πει στο παρελθόν ότι στην εγκυμοσύνη σου πήρες σχεδόν 20 κιλά. Αυτή ήταν η μόνη περίοδος που υποβλήθηκες σε πρόγραμμα για να χάσεις κιλά; Και πώς τα κατάφερες;

«Η αλήθεια είναι ότι στην εγκυμοσύνη μου δεν στερήθηκα τίποτα από ό,τι ήθελα και ήταν η μόνη περίοδος στη ζωή μου που πήρα τόσα κιλά. Λόγω του αθλητισμού είχα μάθει να τρώω πολύ αλλά σωστά, χωρίς να έχω πρόβλημα βάρους μιας και οι ώρες προπόνησης ήταν πολλές. Οπότε δεν είχε χρειαστεί ποτέ να μπω στη διαδικασία της «δίαιτας» και να στερηθώ κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την εγκυμοσύνη μπήκα σε ένα πρόγραμμα διατροφής, όχι όμως πολύ αυστηρό λόγω της δουλειάς μου, μιας και δουλεύω 12 ώρες την ημέρα. Έκανα μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή χαμηλών λιπαρών με φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τροφές ολικής άλεσης. Δεν σκέφτηκα ποτέ να τα χάσω γρήγορα, μιας και όσο πιο αργά χάνει κανείς τόσο πιο καλό και υγιεινό είναι για τον οργανισμό και το σώμα του. Και φυσικά έκανα προπόνηση 3 φορές την εβδομάδα, ώστε να βοηθήσω το σώμα μου να επανέλθει».

InfoWoman

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθει το σώμα μίας γυναίκας μετά τον τοκετό; Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα εκγύμνασης που είναι ιδανικό γι’ αυτό τον σκοπό;

«Πιστεύω ότι σε ένα χρόνο το σώμα μας επανέρχεται εσωτερικά και εξωτερικά. Υπάρχουν κατάλληλα προγράμματα που βοηθούν σε αυτό. Το pilates είναι μια μορφή άσκησης που συμβάλλει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και βοηθάει μυοσκελετικά τη γυναίκα να επαναφέρει το σώμα της χωρίς να το καταπονεί».

Είσαι μαμά ενός παιδιού και σύζυγος αθλητή. Έχετε φροντίσει να δώσετε προσανατολισμό από τώρα στον μικρό προς τον αθλητισμό;

«Το να έχει ένα παιδί γονείς που έχουν ασχοληθεί με τον αθλητισμό, η αλήθεια είναι ότι αυτό και μόνο προσανατολίζει το παιδί προς τα εκεί από τον τρόπο ζωής τους. Ωστόσο, η επιλογή θέλω να είναι δική του και μόνο. Αυτό που κάνουμε εμείς ως γονείς του, είναι να του δίνουμε τη δυνατότητα να επιλέξει, βάζοντάς τον σε δραστηριότητες όπως η πισίνα που έχει ξεκινήσει από μωρό».

Τι θα συμβούλευες όσους δεν έχουν βάλει τη γυμναστική στη ζωή τους; Τι θα τους έλεγες για να τους παρακινήσεις;

«Θα τους έλεγα ότι έχουν αργήσει! Η άσκηση πρέπει να μπει στην καθημερινότητά τους ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ένα χαλαρό περπάτημα ή κολύμπι. Πιστεύω ότι πλέον υπάρχουν πολλοί τρόποι να γυμναστεί κανείς ακόμα και χωρίς κόστος, σε ένα πάρκο ή σε άλλον εξωτερικό χώρο ή σε έναν χώρο όπου θα συμβουλευτούν ανθρώπους με εξειδίκευση σε αυτό που θα κάνουν για να μην έχουν τραυματισμούς. Η άσκηση φέρνει μακροζωία και συμβάλλει στην καλή ψυχολογία -αυτό είναι το πρώτο που θα τους έλεγα για να ξεκινήσουν και να το κάνουν τρόπο ζωής. Δεν έχει σημασία αν είσαι αρχάριος ή προχωρημένος, το μόνο που χρειάζεται είναι να το βάλουν στόχο στη ζωή τους και σίγουρα μόνο κέρδος θα έχουν!».

mandy
Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,
ad

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *